Omgeving van de Aurlandsfjellet

Niet alleen de Aurlandsfjellet is een aanrader om te bekijken, in de omgeving liggen ook diverse andere toeristische trekpleisters. De bezienswaardigheden liggen langs, vlakbij en zelfs letterlijk onder de Aurlandsfjellet.
 

Laerdaltunnel

De Laerdaltunnel (➚) is de langste autotunnel ter wereld en ligt letterlijk onder de Aurlandsfjellet. Waar de Aurlandsfjellet over de berg gaat, gaat de tunnel erdoorheen. De tunnel is 24,5 kilometer lang en heeft onderweg drie stoppunten die speciaal verlicht zijn. In ongeveer 30 minuten rij je van Laerdal naar Aurland, of andersom.
 

ReizenReizen

 

Aurlandsfjord

De Aurlandsfjellet verbindt Aurland en Laerdal met elkaar. De gemeente Aurland is vernoemd naar de Aurlandsfjord (➚), waar het in gelegen is. De fjord is een zijarm van de Sognefjord, wat de langste fjord van Noorwegen is.

In de Aurlandsjord kan je onder andere de dorpen Aurlandsvangen en Flåm bezoeken, met name dit laatste dorp is een populaire toeristische bestemming. Jaarlijks meren vele cruiseschepen aan om reizigers te laten genieten van de omgeving. Vanuit Flåm vertrekken treinen die over de Flåmsbana (➚) rijden, dit is één van de steilste treintrajecten ter wereld.
 

Sognefjord

De Aurlandsfjord is een zijarm van de Sognefjord (➚), een fjord die zeker de moeite waard is om te bekijken. De Sognefjord is 204 kilometer lang en hiermee de langste fjord van Noorwegen en tevens ook één van de langste fjorden ter wereld.
 

Naeroyfjord

Net als de Aurlandsfjord, is ook de Naeroyfjord (➚) een zijarm van de Sognefjord. Het ligt vlakbij de Aurlandsfjord en is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen. Het behoort tot de smalste fjorden van het land, op het smalste punt is het slechts 250 meter breed. Een bijzondere manier om de fjord te bewonderen is vanaf rots Breiskrednosi (➚). Deze rots is bereikbaar via een wandelroute en ligt op 1189 meter boven zeeniveau. Vanwege de prachtige natuur en mooie watervallen heeft de fjord een plekje gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Naeroyfjord en Geirangerfjord (➚) zijn de enige Noorse fjorden op deze lijst.
 

Laerdalsoyri

Waar je aan de ene kant van de route uitkomt in de Aurlandsfjord, kom je aan de andere kant langs het dorpje Laerdalsoyri. De oude kern van het dorp bestaat uit houten huizen, die allen gebouwd zijn in de 16de en 17de eeuw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het dorpje jaarlijks veel toeristen trekt.
 

 

Staafkerk van Bogund

Als je ongeveer 20 kilometer verder rijdt, dan kom je bij de Staafkerk van Bogund terecht. Het is één van de meest bijzondere staafkerken van Noorwegen. De Staafkerk van Bogund is in de 12de eeuw gebouwd en al die jaren goed bewaard gebleven. Bij de kerk zijn een bezoekerscentrum en restaurant gelegen.
 

Bijzondere route Gaularfjellet

Vlakbij de sneeuwweg Aurlandsfjellet ligt de Gaularfjellet (➚). Deze route wordt gezien als één van de best bewaarde geheimen van Noorwegen. De route is werkelijk prachtig, er liggen vele watervallen direct naast de route. Toch is de Gaularfjellet nog onbekend. Het is bestempeld tot National Scenic Route, dus zeker een route die je niet mag missen!
 

Hoogste bergroute Sognefjellet

Als je de Aurlandsfjord en het wereldberoemde uitkijkpunt Stegastein (➚)bezoekt, dan mag je zeker de Sognefjord niet missen! De langste fjord van Noorwegen ligt vlakbij. Als je de toeristische route Sognefjellet (➚) rijdt, zie je een deel van de lange fjord en rijdt je tevens over de hoogste bergweg van Noord-Europa. Volop prachtige uitzichten!