Over de toeristische route Aurlandsfjellet

De toeristische route Aurlandsfjellet, ook wel Aurlandsvegen genoemd, is één van de mooiste wegen van Noorwegen. De weg is ongeveer 48 kilometer lang en brengt je tot 1306 meter boven zeeniveau. Onderweg kom je de prachtige Noorse natuur tegen en zijn er verschillende plekken waar je kan stoppen en genieten van het uitzicht. Genieten van het uitzicht kan onder andere van één van de bekendste uitkijkplatformen ter wereld, hier vandaan heb je uitzicht over de Aurlandsfjord!
 

Aanleg van de Aurlandsfjellet

De 48 kilometer lange weg is in 1967 geopend, maar de route werd al een aantal jaren eerder gebruikt. Voorheen lag er namelijk een bouwweg op de bergroute. Met de aanleg van de Aurlandsvegen werd een doorgaande weg gerealiseerd tussen Laerdal en Aurland.

Omdat het afleggen van de 48 kilometer lange weg enige tijd kost en de Aurlandsfjellet daarnaast in de wintermaanden niet begaanbaar was, werd eind vorige eeuw gestart met de aanleg van een tunnel. In het jaar 2000 werd de Laerdaltunnel (➚) geopend. Waar de toeristische route Aurlandsfjellet over de berg gaat, gaat de tunnel er dwars doorheen. Sinds het jaar 2000 is de Aurlandsfjellet een toeristische route geworden.
 

ReizenReizen

 

National Scenic Route

Met de prachtige natuur en bijzondere uitzichten is het dan ook niet vreemd dat de toeristische route Aurlandsfjellet officieel bestempeld is tot één van de allermooiste routes van het land. Het behoort tot de National Scenic Routes, in het Noors Nasjonale Turistveger genoemd. Dit zijn de 18 mooiste wegen van Noorwegen.

Bijkomend voordeel van de Aurlandsfjellet is dat er verschillende bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving zijn, waardoor het een bezoek nog meer waard wordt.
 

Sneeuwweg

De weg wordt ook wel Snøvegen, oftewel Sneeuwweg genoemd. Dit komt omdat de bergroute in de wintermaanden onder een dikke laag sneeuw verdwijnt. Overigens kom je in de meeste zomermaanden onderweg ook sneeuw tegen. Je kan dus in het midden van de zomer, in je korte broek, sneeuwballen gooien naar je reisgenoten!
 

Aurlandsfjellet niet altijd open

Wanneer je een vakantie plant naar Noorwegen moet je er rekening mee houden dat niet alle wegen en bezienswaardigheden het hele jaar open zijn, ook bij de toeristische route Aurlandsfjellet is dit het geval. De helft van het jaar is de weg afgesloten vanwege de vele sneeuw die er dan op de berg ligt. De weg is open van eind mei/begin juni tot half oktober/begin november. De exacte openings- en sluitingsdatum is afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens de wintermaanden blijft uitkijkpunt Stegastein (➚) vanuit Aurlandsvangen wel bereikbaar, vanaf dit bekende uitkijkplatform heb je een prachtig uitzicht over de Aurlandsfjord.
 

 

Geen tankstation

Noorwegen is een erg groot land met lange autowegen en dunbevolkte gebieden. Voornamelijk in de minder bevolkte delen kan het even duren voordat je een tankstation tegenkomt, het is daarom belangrijk om op tijd te tanken en eventueel een jerrycan mee te nemen. Op de 48 kilometer lange toeristische route Aurlandsfjellet zelf is er geen tankstation aanwezig, wel in de dorpen om de weg heen.
 

Laerdaltunnel

Als je snel wil reizen tussen Laerdal en Aurland, dan is het handiger om de Laerdaltunnel (➚) te nemen. Dit is de langste autotunnel ter wereld en brengt je in ongeveer 30 minuten naar de andere kant. De toeristische route Aurlandsfjellet gaat over de berg. Je kan de langste autotunnel ter wereld en één van de mooiste Noorse routes natuurlijk ook combineren.