Route en bezienswaardigheden van de Aurlandsfjellet-route

De Aurlandsfjellet-route is een 48 kilometer toeristische weg in Noorwegen, die een verbinding vormt tussen Laerdal en Aurland. Het is 1 van de 18 National Scenic Routes in het land, wat officieel de mooiste routes van Noorwegen zijn. Je hebt dus de garantie dat je onderweg de mooiste uitzichten van Noorwegen ziet. Tevens rij je onderweg langs verschillende bezienswaardigheden, wij hebben deze voor je op een rij gezet. De bezienswaardigheden staan in volgorde van Laerdal naar Aurland.

Lees meer over de toeristische route Aurlandsfjellet >
 

Vedahaugane

Vedahaugane is altijd al een stoppunt geweest op de Aurlandsfjellet-route, al tientallen jaren was dit een vaste plek voor weggebruikers om te stoppen en uit te rusten. In 2012 is op deze locatie een 90 meter lang betonnen wandelpad gerealiseerd, waarover je vanaf het parkeerterrein naar prachtige uitzichten wandelt. Daarnaast is het pad een 90 meter lange bank, waar je rustig kunt genieten van het uitzicht op de bergen en vallei.

Ook een kunstwerk is onderdeel van de Vedahaugane. Bij het wandelpad is een tunnel gemaakt, waarbij je een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion ziet. In de ‘grot’ zie je een slapende beer op een berg spullen die het dier door de jaren heen verzameld heeft. Het pad is toegankelijk voor rolstoelen.


 

 

Flotane

Op de top van de Aurlandsfjellet-route ligt stopplaats Flotane. Het is zeker een aanrader om er te stoppen, het is namelijk gelegen aan een prachtig meer met watervallen. Bij Flotane staan verschillende banken waar je kan genieten van het prachtige uitzicht.

Een sanitaire stop is ook mogelijk en wel in een bijzonder gebouw. Het toiletgebouw is een architectonisch hoogstandje en ongeveer acht maanden per jaar bedekt met sneeuw, net als de rest van de Aurlandsfjellet. Het gebouw is gebouwd richting de zon, zodat het door middel van zonnepanelen volledig zelfvoorzienend kan zijn. Ook de toiletten zijn toegankelijk voor rolstoelen.


 

ReizenReizen

 

Stegastein

Uitkijkpunt Stegastein (➚) ligt niet op het hoogste punt, maar is wel een hoogtepunt van de Aurlandsfjellet-route. Het bijzondere uitkijkpunt ligt op 650 meter hoogte en geeft je het idee te zweven boven de Aurlandsfjord. Met de glazen voorkant geeft het uitkijkpunt je een prachtig uitzicht over de fjord en het dorp Aurlandsvangen. In tegenstelling tot de Aurlandsfjellet-route is Stegastein wel het hele jaar geopend. Tijdens de wintermaanden blijft het bereikbaar vanuit Aurlandsvangen, een rit van ongeveer 7 kilometer. Wel zijn de sanitaire voorzieningen in de wintermaanden dicht.